Over Ons

Welkom op de site van onze hengstenhouderij.

Mijn naam is Jack Wouters  met mijn gezin run ik de hengstenhouderij, die gevestigd is in Alphen (Nb.) aan de Gilzerweg 10, sinds 1990(?). In dat jaar heeft Bart Wouters, mijn vader, zich uit het bedrijf terug getrokken. Graag vertel ik u e.e.a. over ons bedrijf.

 

Hoe het begon:

Een  oudere  broer van mijn vader was  net na de tweede wereldoorlog knecht van  de  hengstenvereniging  Riel,  een hengstenvereniging die trekpaarden ter dekking stelde.  Na enkele jaren  als knecht te hebben gewerkt heeft  deze oom Sjaak ,  samen met mijn grootvader , een eigen  hengst  aangekocht , genaamd Ludwig . Het was een Nederlands Trekpaard.  Met nog enkele andere broers, waaronder Chris en Kees, liep mijn vader  Bart  reeds  als 14-jarige jongen  door West- en Midden-Brabant met  een hengst aan de hand om de  vele klanten van dienst te kunnen zijn. Er werd  daarbij van dorp naar dorp gelopen, en  in die tijd werd  vanwege de grote afstanden op bepaalde adressen overnacht. Eind jaren 60 werd het dekstation gerund door (oom) Kees en (vader) Bart Wouters. 

 

Andere rassen. 

Door de landbouwmechanisatie en daarmee de opkomst van de tractor  nam het aantal werkpaarden op de agrarische bedrijven sterk af en liep dus ook het  het aantal te dekken trekpaardmerries terug.   Paarden werden meer en meer recreatief gebruikt en daarom is besloten om ook andere rassen aan te kopen, zoals de haflinger  en de volbloed arabier.  

 In 1970 is Kees  Wouters  naar  Appingedam in Groningen verhuist, en  ontstond de Combinatie Wouters -Pelkmans. Toon Pelkmans was al vanaf zijn 18e  jaar in dienst bij  de hengstenhouderij,  en  hij heeft het  gedeelte van  oom Kees over genomen.  De combinatie stelde toen voor om ook KWPN hengsten te gaan exploiteren.. De eerste KWPN hengst  op ons bedrijf  was Koopman (Millersgrey) en in zijn eerste jaar op ons station dekte deze hengst al zo’n 70 merries. Na Koopman  zijn diverse tophengsten op  ons station geëxploiteerd  die van grote betekenis zijn  geweest in de KWPN fokkerij,  zoals Valblank, Roemer, Jasper, Focus, Fresco, Akteur, Léspoir, Goudsmid, Boy-B, Julio Mariner, e.a.

De engelse volbloed  Julio Mariner werd  als eerste hengst ingezet  voor bedrijfs - KI  en heeft vele jaren vanaf ons station gedekt. Julio leende zich daar goed voor, en veel merriehouders maakten gebruik van onze uitgebreide mogelijkheden. De toekomst  van het SWS-station was geboren.

 

Opkomst van de KI.

Met de opkomst van  de KI, ons station was daarin het eerste in Nederland,  kwam er steeds meer werk.  De meeste merries werden thuis geïnsemineerd.  Maar ook kwamen de te dekken of te insemineren merries  naar ons station en werden, en worden nog steeds, veterinair begeleid door dierenartsen  van DAP Moergestel.  Vanuit het gehele land, en ook vanuit het buitenland (wij wonen tenslotte niet zo ver van België) komen merries naar onze hengstenhouderij, of worden de merries via het verzenden van sperma nabij hun eigen stal geïnsemineerd.

Er werd in die  beginperiode  van de KI  nog rondgereden met  twee vrachtauto's met daarop trekpaardhengsten en een schouwhengst voor m.n. de rijpaarden, om de merries te controleren op hengstigheid  c.q. dracht. Toon  Pelkmans bediende West-  en Midden-Brabant en Zeeland, en ikzelf  bestreek Midden-, Oost-Brabant en Limburg.  Tijdens de topdagen in het dekseizoen werd  voor 7.00 uur 's-morgens vertrokken, en niet zelden werd na middernacht het bed opgezocht. En thuis wachtte ook nog  het nodige werk , dat veel door  mijn vader Bart werd uitgevoerd.

Zoals reeds aangegeven is in 1990 het bedrijf van mijn vader overgenomen,  waarbij de Combinatie Wouters -Pelkmans  gehandhaafd kon blijven.

Na een ernstig ongeval  met één van mijn eigen fokmerries in 1997  heeft het voortbestaan van de hengstenhouderij  aan een zijden draadje gehangen, ook omdat kort daarvoor mijn vader was overleden  en Toon Pelkmans  inmiddels was getroffen door een  ernstige ziekte met  zijn overlijden als gevolg.  Had ons bedrijf nog toekomst?  

Mijn vrouw en ik  zijn, ondanks de lichamelijke beperkingen die ik mijzelf nu moet getroosten, ervoor gegaan. We hebben  inmiddels  weer een bloeiende fokkerij annex hengstenhouderij met  diverse hengsten, waarbij iets meer  de nadruk is komen te liggen op het opfokken van eigen hengsten. 

 

Toekomst. 

Ons gezin is uitgebreid met twee zonen,  geboren in 1993 en 1995. Of ze interesse in het bedrijf hebben blijft voorlopig nog de vraag. De toekomst zal moeten uitwijzen of een vierde generatie Wouters zal volgen. De eerstkomen decennia hopen wij zelf u van dienst te mogen zijn.

Daarvoor  hebben wij inmiddels  vier AES - hengsten  uit eigen fokkerij ter beschikking, allen uit gerenommeerde de KWPN-merrielijnen , waaronder de Sijgje-stam. Daarnaast zijn uit de merrielijn met Rosamunde (v. L'Espoir) als stammoeder twee  zelf gefokte KWPN hengsten  tot de dekdienst toegelaten. Zowel Vital  (onder Joe Turi) als Boy-B  (onder Jack Neefs)  waren bovendien uitstekende springpaarden die beiden ook internationaal hebben gesprongen. Uit deze laatste merrielijn hebben wij o.a. ook Romy-W (Voltaire x Jasper x Thorwald x L'Espoir) gefokt. Deze zwarte merrie behaalde in 2001 het Nationaal Kampioenschap vrijspringen, en in december 2004 behaalde Romy-W tijdens de IBOB 40 punten voor het springen en is daarmee definitief KEUR.Ook uit deze merrielijn komen de hengsten die wij nu nog hebben ter dekking n.l. My-Bjorn-W en Superstar-W.

Ook worden nog altijd twee trekpaardhengsten  geëxploiteerd. Mooie herinneringen bewaren wij aan de trekpaardhengsten Successeur en Gamin van Schoonebeek . Gamin, geboren in 1968, is op achtjarige leeftijd Nationaal Kampioen geworden. Deze hengst was vanaf zijn  vierde jaar  tot aan zijn dood in 1988 in ons bezit en maar liefst  twaalf jaar op rij  was Gamin de best verervende hengst in Nederland.  Vrijwel ieder jaar werd er wel een topper van hem geboren. Dit is nog   steeds een unicum in de Nederlandse  trekpaardfokkerij.

Naast onze eigen hengsten kunnen wij  u een ruim  arcenaal aan dekhengsten  van alle rassen bieden.  Op ons gecertificeerde dek- en inseminatiestation zijn deze hengsten via SWS beschikbaar. 

In de loop van 60 jaar is er veel veranderd, maar wij staan graag steeds met onze bekende service voor U klaar.

 

 Met vriendelijke groeten,

Jack, Magda, Bjorn en Ralf Wouters